Vattenskärning

Tips och trix för dig som vattenskär

Efterbearbetning för färdiga produkter och detaljer

Med efterbearbetning så når man färdiga resultat. Idag kan verkstäder ta hand om kompletta arbetsprocesser där efterbearbetning ingår.

Metallbearbetning och beskärning är fascinerande arbetsområden som kräver noggrann planering och stor kunskap om allt från material till bästa arbetsteknik. Idag är det mycket vanligt att det företag som tar fram komponenter för olika industrier även klarar av efterbearbetning i enlighet med de krav som finns. Det kan handla om att man vill se en komponent som är redo för montering eller att man behöver hjälp med både montering och förpackning. Metallproduktion innebär många olika arbetsmoment och gemensamt för varje arbetsprocess är att den bör vara planerad på ett smart sätt för att allt ska flyta på enkelt och smidigt.

Redo för montering
Efter att ha beskurit en produkt med vattenbeskärning eller annan form av beskärningsteknik så kan den vara helt färdig för montering. Då man jobbar med metaller som har ytbehandlats innan beskärningsprocessen drog igång så kan man verkligen tala om komponenter som spottas ut ur maskinen färdiga för att ingå i en produkt. Många gånger så skickar man dessa komponenter vidare till den industri som har behov av dem. Det här kan till exempel vara fallet då man tar fram delar för bilindustrin. Här är det förstås även vanligt att man lägger på någon extra form av ytbehandling som till exempel färg innan detaljen sänds vidare till slutadress där den ska monteras ihop med andra delar för att till slut bli till en bil, elektisk apparat eller möbel.

Monterat och klart
Vissa produktioner kan klaras av i en och samma verkstad. Om man till exempel ska tillverka skåp och hyllor så kan man se till att dessa blir klara på plats. Det här kräver att man har personal som klarar av arbete med svetsning och att man även har tillgång till de fästelement som krävs för montering. Numera så finns det robotsvetsar och andra automatiska verktyg som gör det enklare att montera och det snabbar på produktionen. Det kan spara en hel del pengar när produktionen och efterarbetet utförs på samma plats av folk som är väl insatta i planen så som den utformats från start. Då monteringen måste ske på plats i verkstad, butik eller på kontor så kan man skicka montörer som normalt sett jobbar på verkstaden där delarnas beskärdes och efterbehandlades.

Rätt typ av bearbetning till rätt pris
Efterbearbetningen kan varieras beroende på det som tas fram. Om man till exempel tillverkar komponenter som ska sitta inuti maskiner eller apparater så behöver man ju inte samma estetiska efterbehandling som då det handlar om butiksinredning eller annat som ska tålas att ses på. Olika ytbehandlingsmetoder och olika typer av bearbetning har också olika priser. Om man har en mindre budget så kan man välja att jobba med billigare material som kan förstärkas med enklare metoder som ger både styrka och en vacker yta som till exempel förzinkning. Det är viktigt att kommunikationen mellan kund och verkstad är god så att man från projektets initiering kan diskutera rätt efterbearbetningsmetod i enlighet med de önskemål som föreligger och den budget som finns att jobba med.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)