Vattenskärning

Tips och trix för dig som vattenskär

Svarvning för alla behov

Svarvning är en typ av skärande metallbearbetning där man med hjälp av olika maskiner och tekniker formar metallprodukter.

istock-3987971svarvningjpg.jpg

Metall är ett av de viktigaste materialen för dagens industri, och svarvning är ett av de vanligaste sätten att bearbeta metaller på. Tekniken har utvecklats till att perfekt passa alla behov av produkter och dessutom med effektivast möjliga produktionstid. Vare sig man behöver stora eller små volymer, komplicerade eller enkla former, små eller stora detaljer så finns det maskiner och svarvtekniker som effektivt kan få jobbet gjort. Dessutom så kan verkstäder som är specialiserade på svarvtekniken ge goda tips och råd för en kostnadseffektiv produktion.

Ett historiskt hantverk
Tekniken för att svarva i metall på industriell nivå utvecklades på 1800-talet men som hantverk har svarvning utförts mycket längre. Faktum är att den äldsta kända svarven är från 300-talet före vår tideräkning, och i Sverige har tekniken använts i många hundra år. Dagens svarvar har kommit långt sedan de första handdrivna exemplaren, och i industriverkstäderna runtom i Sverige kan man finna svarvar som har hjälp av den mest avancerade datorteknik vilket effektiviserar produktionen. Ofta är svarvningen dessutom endast en del av en produktionsprocess, och dagens verkstäder är anpassade till att hantera många steg i varje individuell process. En komponent som svarvats kan också behöva bland annat fräsning, svetsning och ytbehandlingar innan den är redo att sättas samman i en färdig produkt.

Hur går det till?
En svarvmaskin arbetar med spånavskiljande verktyg som mejslar ut en form i ett arbetsstycke. Arbetsstycket roterar mycket snabbt och verktyget rörs både parallellt med och inåt arbetsstycket, och på så sätt mejslas en rund form ut. Verktygen som används kan se mycket olika ut, men ofta är de gjorda i hårdmetall som kan skära igenom de hårdaste material, såsom andra metaller. För att få till olika former och skärdjup, och anpassa bearbetningen till olika material, så anpassar man alltid varvtalet, det vill säga hur många varv arbetsstycket snurrar per minut. Detta är en noggrann beräkning som baseras på arbetsstyckets diameter. Dagens svarvar kan hantera alla storlekar av metaller samt alla sorter, som järn, stål, mässing och koppar.

Olika maskiner för olika syften
Då man talar om svarvning menar man en specifik teknik, men idag finns en mängd maskiner på olika avancerad nivå som utför svetsmoment för olika syften. I stort sett alla maskiner är i någon mån automatiserade men fortfarande finns skillnader. När man ska tillverka många små och likadant svarvade detaljer används ofta automatsvarvning. En automatsvarv har nämligen den fördelen att maskinen utför alla moment själv. Den matar fram materialet, svarvar det och fångar sedan upp detaljen som läggs i förvaring. En annan mycket vanlig maskin är CNC-svarven som är prefekt lämpad för runda och ovala detaljer. CNC står för computerized numerical control, och innebär att maskinen styrs med hjälp av ett datorprogram. Operatören överför en ritning till datorn i form av numrerade koder, som sedan översätts till arbetsmoment som maskinen utför. Man kan med CNC-svarvar skära både två-och tredimensionella komponenter vilket gör att det är den bästa tekniken för de mest avancerade komponenterna. Tack vare dessa specialanpassade maskiner kan produktionen hållas billig samtidigt som resultaten är av absolut högsta kvalitet.

 

Läs mer om företag här.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)