Vattenskärning

Tips och trix för dig som vattenskär

Är vattenskärning ett bra val för bearbetning av ecobrass?

Mässing utan bly är ett mycket bra val för miljöer där det är viktigt att man eliminerar risken för rost och även är helt utan gifter. Idag kan vi se att ecobrass används för viktiga applikationer som de som används för dricksvatten.

För att få en effektivt bearbetning av ecobrass gäller det förstås att välja rätt metod för att skära och forma metallen. Detta oavsett om det är dricksvattenapplikationer eller delar för fordonsindustrin som ska tillverkas.

Avsaknad av bly försvårar bearbetning av ecobrass

Det är just avsaknaden av bly som gör det svårare med bearbetning av ecobrass. Ecobrassen står väl emot korrosion och har en mycket fin hållfasthet. Samtidigt är detta något som gör att inte alla metoder för skärande bearbetning kommer att bita på ecobrassen.

Ecobrass är inte riktigt som vanlig mässing och det är viktigt att förstå. Vattenskärning klarar dock en hel del och visst kan detta vara ett alternativ då det är ecobrass som ska bearbetas.

Bearbetning av ecobrass är möjlig med vattenskärning

Det finns verkstäder som klarar av beskärning av alla former av mässing. De kan med waterjet-teknologin skära och forma på ett effektivt sätt. Vattenskärningen fungerar med vatten som har ett mycket högt tryck och inkluderar någon form av abrasivmedel som gör beskärningen smidigare och effektivare.

I och med att detta kan innebära ett minskat svinn av material kan vattenskärningen för bearbetning av ecobrass vara av intresse. Ecobrassen är nämligen inte ett billigt material och då är det kart att en ekonomisk metod är att föredra.

Viktigt med expertis för att det ska bli bra

Oavsett om du väljer att bearbeta ecobrass med vattenskärning eller en annan metod är det viktigt med lång erfarenhet av att hantera och bearbeta materialet. Det är som sagt så att detta material kräver lite mer både av den som leder arbetet och av maskinen som utför det.

Det stämmer att vattenskärare inte tappar styrka och det behöver inte liksom andra beskärande maskiner få verktyg utbytta med jämna mellanrum. Men det betyder inte att det här alltid är det bästa alternativet då metall ska beskäras.

För att hitta rätt är det viktigt att välja en verkstad som har ecobrassen som sin specialitet. Då kan du lita på att få vägledning för hur materialet ska behandlas. Kanske finns det flera metoder på verkstaden att välja mellan beroende på vad det är som ska tillverkas.

Rådgivning är viktigt och det särskilt när du vill planera ett kostnadseffektivt projekt. Här finns det stora pengar att spara på att anlita en erfaren verkstad som har klarat av effektiv bearbetning av ecobrass under många års tid och kan bevisa det med nöjda kunder.

 

13 Mar 2021

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)