Vattenskärning

Tips och trix för dig som vattenskär

Laserskärning för exakta former

Med modern laserskärning kan man skapa komplexa former på kort tid. Laserskärning är vanligt förekommande inom metallindustrin.

När man besöker en verkstad som kan erbjuda olika former av beskärningsmetoder så kan det hela verka så enkelt. Man tänker inte på hur hårda material som metall och sten är. Det ser lika enkelt ut att skära i metall som det gör i plast och det särskilt när man använder sig av laserskärning som beskärande metod. Laserbeskärningen är som namnet skvallrar om beroende av en laserstråle som kommer att skära igenom materialet. Arbetet utförs av en maskin som har programmerats för att föra strålen över materialet och ta fram de former och delar som man har behov av.

Användningsområden
I och med att man kan skära i hårda material så kan man använda laserbeskärningen till produktion inom metallindustrin. Man kan ta fram allt från små delar till större komponenter som ska ingå in bilar och flygplan. Idag består ju varje apparat av hundratals delar som alla har exakta former. Betänk hur lång tid det skulle ta att forma dessa för hand. Med laserskärning så jobbar man snabbt och exakt och det går att skapa det allra mesta. En verkstad som kan erbjuda tekniken kanske ställer upp som legoleverantör eller så kan man ta hand om en komplett produktion på plats. De föremål som beskärs med lasern kan bli till delar i maskiner, verktyg, möbler och annat som vi är beroende av dagligen.

En ekonomisk metod
Det är klart att laserbeskärningen kostar pengar och tillsammans med dyra material och den tid som verkstaden måste lägga på produktionen så kan det bli dyrt. Man sparar dock pengar på det faktum att man kan använda materialet på ett väldigt effektivt sätt. Har man ett stycke plåt så kan lasern skära ut många detaljer tätt inpå varandra. Man slipper på så sätt svinn som normalt sett kostar mycket pengar. Sedan är det förstås så att snabbheten spelar roll då man kanske måste ta fram stora volymer av olika delar. På samma bit material så kan man ju utnyttja ytan och passa olika former så att så mycket som möjligt snabbt är redo för montering, paketering och transport.

Moderna styrsystem
En annan viktig detalj som bidrar till det exakta och snabba arbetet är att man idag jobbar med datorstyrda system. Laserbeskäraren programmeras exakt så att den kommer att utföra samma rörelse så många gånger som man har behov av. Man behöver alltså inte oroa sig för att en serie komponenter kommer att skilja sig åt vad gäller form och storlek. Allting blir exakt och lasern är inte som andra verktyg som slits ut vid själva beskäringen. Operatören måste ha god kunskap om själva programmeringen och hur laserskärning fungerar. Under produktionen så måste arbetsprocessen läsas av så att man fångar eventuella problem i god tid för att slippa onödiga stopp. Verkstäder som kan erbjuda beskärning med laser kan för det mesta jobba på ett mycket flexibelt och kostnadseffektivt vis. Det är sällan som de måste säga nej då de flesta former och produkter går att tillverka med denna teknik.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)