Vattenskärning

Tips och trix för dig som vattenskär

Dagvattenmagasin tyglar vattnets kraft

Vatten är fantastiskt. Vi skulle inte klara en dag på denna planet utan H2O. Häften av all svensk elproduktion kommer från vattenkraft och vattnet kan också användas för att beskära hårda material med vattenskärning. Det kan tyckas lite intressant att plast kan tygla vattnets kraft. Men så är det faktiskt. De dagvattenmagasin som kontrollerar dagvattnet i vår städer och trädgårdar är gjorda av plast.

Dagvattenmagasin av plast

Det var länge så att villaägare fick lägga ner stenkistor för att mota bort envist regnvatten som ville samla sig nära husets grund. Det finns fortfarande trädgårdar som förlitar sig på denna teknik. Men om vi ser på mer allmänna platser så har stenen byts ut mot plast. Moderna dagvattenmagasin är gjorda av plast och de kan styra vatten på ett helt fantastiskt sätt.

Plasten håller länge och den är inte farlig för naturen. Kassetterna som leder vattnet vidare läggs under markytan. Där kommer de att ta emot det vatten som faller från himlen och styra det vidare till lämplig plats.

Utan dagvattenkassetter

Låt oss tänka ett ögonblick på vad som hade hänt utan dagvattenmagasin. När vatten samlas i stora pölar så kanske det mest ser obekvämt ut. Det är inte kul att ställa bilen på en parkeringsplats som är full med vatten. Du får ju blöta skor då du stiger ut!

Men problemet med vatten som samlas i pölar är mycket större än så. Om det finns en massa vatten på ytan så kan vi vara säkra på att det också finns under ytan. Om det här är en plats där det finns gott om byggnader så kan det betyda att grunder sakta men säkert vattenskadas.

Vattenskador handlar inte bara om att det kan bli mögel och att byggmaterial förstörs. Ett hus som utsätts för en massa vatten kan också bli farligt att bo och arbeta i. Den kan bli så förstört att det inte längre står stadigt!

Plasten dirigerar om och räddar dag efter dag

På sätt och vis så kan man säga att de moderna dagvattenmagasinen räddar liv. De syns inte då de ligger så diskret i marken. Men när det väl blir regnoväder så märks det att något är rätt. Vattnet samlas inte på vägar och parkeringsplatser. Det hamnar heller inte vid husens grunder.

Istället så kommer vattnet att ledas vidare ut i naturen eller till avloppssystem. Dagvattenkassetterna ser till att det tvingas till rätt plats. Det kommer inte att läcka ut på fel ställen och dessutom så kan det renas med hjälp av filter. Dagvattenmagasinet blir på så sätt herre över det vatten som annars hade kunnat ställa till med ordentliga bekymmer.

13 Nov 2018

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)